maanantai 19. elokuuta 2013

10kk neuvola



Se oli sitten neuvola käynti tänään. Saatiin yksi ylimääräinen aika 10 kuukauden ikään, koska Topin kehityksessä on ollut viivettä ja muutenkin ollut ongelmia refluksin sekä lihojen syömisen kanssa.

Aamulla satoi vettä ammeesta kaatamalla ja edessä oli pieni kävelymatka. Jotenkin harmitti, ettei saanut jäädä lämpimän peiton alle kuuntelemaan ihanaa kaatosateen ropinaa. Puettiin kaikki lämpimästi päälle eli äitille ja pojalle taas villapaidat. Tämän lisäksi Topille laitettiin ensimmäistä kertaa kurahaalari ja kurahanskat sekä tätä yhdistelmää komistamaan sadehattu. Poika kurkkii vaunuista niin paljon, että suojista huolimatta tavallinen pipo olisi läpimärkä heti. Kaivoin myös kaapin kätköistä ihanan Emmaljungan jalkapussukan ja iskin sen raivosta kihisevän Topin päälle.

En ymmärrä mikä monella lapsella tuntuu olevan juuri ulkovaatteita vastaan. Pipo raivostuttaa, hanskat kiukuttaa. HUOH!

Ei ehkä niin edustava kuva, mutta tällaiset vaatteet Topilla oli.
Hyvin pakattu poika.

Päästiin pukemisruljanssin jälkeen ulos ja olikin hieman jo kiire bussiin. Arvatkaa oliko ihanaa huomata, että taivaalla porotti aurinko ja villapaita liimautui heti selkään. Voitte kuvitella minkälainen hikipallo poika oli, kun päästiin noin puolentunnin päästä perille. Voi raukkaa! Ei tullut taas arvioitua kovin hyvin asua ja taisi suomen sää vaihteeksi tehdä kepposet.



Neuvolassa puhuttiin paljon eri asioista. Puhuttiin siitä kuinka Topi on selkeästi muutaman kuukauden myöhässä kehityksestä verraten ikätovereihin. Jo pitkään opitut asiat on tulleet jäljessä niin fyysisesti kuin osittain henkisestikin.

Olen huomannu tämän itsekin. Äidinvaistot. Kaikki jaksavat silti aina toitottaa, että jokainen lapsi on yksilöllinen ja jokainen kehittyy varmasti omaa tahtiaan. Ei kannata kiirehtiä.


Viimeinen lause tuppaa hieman ärsyttämään, koska se alkaa olla kulutettu ainakin erään ihmisen toimesta puhki. Ihan tasan sama mistä puhun tai missä sävyssä, niin muka aina yritän kiirehtiä. Eikö nykypäivänä saa puhua rehellisesti siitä, että lapsi ei jotakin osaa? Jos kerron, että meillä ei vielä kontata eikä aiotakaan, niin miksi siihen täytyy tulla valittamaan, että minä kiirehdin? On suomalaiset kyllä joskus kummaa porukkaa, kun ei saa asioista ääneen sanoa ja kertoa missä mättää.

Jos sanon, että Topi ei osaa oikein vielä mitään, en tarkoita sitä pahalla. Ei haittaa pätkääkään, vaikka toinen "vasta" ryömii eikä touhota niinkuin muut. En ole pettynyt tai turhautunut tilanteeseen. Kunhan vain kerron miten meillä menee. Joten lopettakaa te (tiedätte kyllä kenelle puhun nyt) se turha spekulointi siellä ja lukekaa mitä sanon.


Topi sai lähetteen fysioterapiaan ja lastenlääkärille ajan keskiviikoksi. Lääkäri tutkii tuota fyysista liikkuvuutta ja henkistä kehitystä.  Hän antaa meille myös ohjeita sekä lääkkeitä refluksiin ja katsotaan lähetettä allergiatesteihin. Myös oikean käden nykimistä pitää seurata.

Joku sanoi, että on yhteiskunnan varojen tuhlaamista viedä lapsi fysioterapiaan pikkuasian vuoksi. Sanonpa vaan, että hyvä se on suutansa aukoa, jos omat lapset kehittyvät ihan tasaista tahtia. On se hyvä tulla sanomaan, kun ei näe kokonaiskuvaa. Minä näen ja mielestäni asiaan on aika puuttua sekä Topin liikkuvuuteen hakea apua. Ei sen takia, että häpeäisin pojan kehittymättömyyttä, vaan sen takia, että se on hyväksi lapselle itselleen.

Mielestäni se, että on huolissaan ja ottaa asioista selvää ei tee kenestäkään huonoa äitiä. Hyvä äiti pitää huolen lapsestaan ja tarjoaa tälle mahdollisuuden apuun, jos sitä tarvitsee. Ja on ihan tulevaisuudenkin kannalta hyvä, ettei Topi skippaa konttaamis-vaihetta. Neuvolassa oltiin sitä mieltä, että 10kk ikäiseksi Topi liikkuu liian vähän, mutta tilanne ei ole huolestuttava. Akuuttia kiirettä ei ole ja luultavasti asiassa päästään etenemään ehkä vain ohjeistetulla kotijumpalla.

Mitä sitten tulee pojan henkiseen olemukseen, niin Topi kuulemma vaikuttaa sellaiselta lapselta, jolla on hyvä olla vain paikallaan ja katsella. Kaveri ei tarvitse erityisemmin huvituksia ja tekemistä, vaan viihtyy myös aloillaan. Mutta on tarpeeksi menevä ja kiinnostunut ympäristöstä, ettei tarvitse mitään muuta epäillä. Siitäkään ei kannata huolestua, että Topi ei pahemmin jokella, koska poju tapailee jo sanoja. Hauva, Heihei, Lamppu ja joskus Äiti.  Kieli on toki kankea ja joskus kirjaimet menevät sekaisin lopputuloksena siansaksa. Toiset lapset vain ohittavat jotkin kehitysvaiheet ja sille ei mitään voi. Toiset ovat laiskan tyytyväisiä, eivätkä pyri liikkumaan kovasti.

Puhuimme jonkin verran myös siitä, että onko huolestuttavaa, kun Topi ei vierasta tai eroahdistustakaan ei ole tullut. Joku jossakin taisi mainita, että nuo ovat normaaleja vaiheita, jotka kertovat esimerkiksi siitä, että lapsi erottaa olevansa eri ihminen kuin äiti ja olen kuullut myös vihjailuja siihen suuntaan, että olisin huono äiti, kun lapsi ei kaipaa luokseni. Meillä kuitenkin on kovin erilainen tilanne, kun suurimmassa osassa perheistä. Olen lukenut varmaan satojen äitien kirjoittavan, että mies ei osallistu lasten arkeen juuri ollenkaan ja äiti hoitaa melkein koko päivän yksin. Meillä hoitovuorot ovat jakautuneet kahtia ja Samu on viettänyt pojan kanssa samanverran aikaa kuin minäkin. En myöskään imettänyt suoraan rinnalta, joten sellainen side meiltä jäi automaattisesti puuttumaan. Topilla ei ole vain yhtä ihmistä, josta irtaantua vaan kaksi. Mutta ongelmana on se, että toinen meistä on AINA paikalla. Ei siis tule tilannetta, jossa Topi joutuisi jäämään yksin tai pelkäämään yksinjäämistä.

Ja onhan tuo poika kovin itsenäinen. Viihtyy hyvin omissa leikeissään ja harvoin huutelee perään. Yleensä katsoo kummissaan, kun menen vessaan, mutta sitten ryömii tekemään omia touhujaan. Reipas pieni poika - tai liian laiska seuraamaan!


Ruoan suhteen katsellaan niitä allergiatestejä, että olisiko niihin tarvetta. Oksentelun avuksi taas pyritään ottamaan jotakin refluksilääkettä. Neukku sanoi myös, että voidaan aloittaa maidon tarjoaminen pikkuhiljaa. Kuulemma pitäisi antaa rasvatonta maitoa, mutta olen kyllä eri mieltä. Meillä juodaan kevyt maitoa ja piste! Kyllä lapsikin niitä rasvoja jonkin verran tarvitsee. Olen myös kuullut, että luomumaito olisi jostakin syystä iisimpää vauvan mahalle ja siihen kannattaa totuttaa ensimmäisenä. Mukaan kaupasta lähti sitten Ingmanin Luomu Kevyt Maito. Huomenna sekoitetaan sitä hieman korvikkeen sekaan ja totutellaan uuteen juomaan.

Saimme myös toisen suosituksen; yösyöminen pois. On kuitenkin hieman ristiriitainen olo tämän suhteen, enkä tiedä mitä teen asian kanssa. Olen aina halunnut kasvattaa osittain lapsen tahtisesti. Meillä mennään nukkumaan, kun väsy tulee ja herätään, kun ei nukuta. Ei ole mitään tarkkoja kellonaikoja millekään asioille. Ruokaakin saa, kun on nälkä tai maitoa, kun tekee mieli. Tuntuu vain hullulta rajoittaa sitä maidon juontia, jos toinen sitä kokee tarvitsevansa. Tuskinpa tuo enää 15 vuotiaana nousee keskellä yötä hörppimään lasillista maitoa. Ja toisaaltaan, mitä hiton väliä jos nouseekin?!

En muutenkaan ymmärrä sitä outoa hinkua kellontarkkaan rytmittämiseen, mikä neuvoloilla on tavoitteena. En itse elä rytmissä, vaan jokainen päivä on omanlaisensa. Päiväunetkin pitäisi muka vähentää yhteen. Ja minkähän takia?

Meillä syödään päivällä hyvin, joten yösyönnistä ei ole haittaa. Meillä nukutaan pitkät unet öisin, joten päikkärit eivät vaikuta siihen. Mielestäni meidän tapa toimia on ihan hyvä.

Lopuksi otettiin mittoja. Olin veikannut millin pieleen pituuden ja paino-arvio heitti sadalla grammalla.



8kk neuvola                       10kk neuvola

71,5cm                                73,9cm

9120g                                  9680g

46,5cm                                47cm



Eipä tässä sitten muuta. Täytyy vaan sanoa, että ei todellakaan ärsytä niin, että kihisisin kiukusta, vaan ihan periaatteesta vaan huokailen täällä joillekin ihmisille. Riemulla odottaen, mitä anonyymit nyt tällä kertaa keksii!

Oli pakko pitkän päivän päätteeksi tehdä jotakin terapeuttista, joten pyykkasin ja vaihdoin pikkuherran lakanat. Kyllä näyttää tuo unipussi suloiselta, eikö?




Miten teillä on toimittu yösyömisen kanssa tai päiväunien? Lapsen tahdissa vai pakottamalla uusiin tapoihin?

57 kommenttia:

  1. Meillä 10kk tyttö alotti just kans tavallisen maidon ja annan ihan tavallista kevyt maitoa :-) en mitään luomu juttuja vaikka neukku sano samaa mitä sullekkin. :-) meillä nukutaan ihan kans likan rytmiin paitsi sen oon yrittänyt pitää säännöllisenä että menee viimmestään puol kymppi nukkuun illalla... :-P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on meilläkin silleen tavallaan rytmi, että asiat tehdään about tiettyyn aikaan ja Topi menee melkein aina nukkumaan 19-20 :)

      Poista
  2. Meillä tyttö kans 10kk ja oon antanut ihan tavallista maitoa vaikka neukku suositteli kans luomu maitoa ja laktoositonta jne jne... :-) Meillä mennään kana ihan likan ehdoilla nukkumaan että ainoa mistä yritän pitää kii on se että menee viimmestään 21.30 yöunille. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy itekin nyt sitten huomenna uskaltaa antaa sitä normi maitoa :)

      Poista
  3. Leveilit topin oppimisilla sillon kun se vielä oppi jotain normaaliin tahtiin, mutta nyt kun ei opi, onkin ihan sama koska oppii mielestäsi?! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen kommentti. En koe leveilleeni erityisemmin.

      Tekstissäkin sanoin, että jokainen äiti tottakai hehkuttaa lastaan ja se on normaalia :)

      Poista
  4. Meillä herätään yleensä klo 7. Päiväunia nukutaan sillon kun väsyttää ja nukkumaan mennään klo 19-20 ja yöllä tyttö herää 1-3 krt maidolle. Ei mua kyl haittaa noi yösyömiset vaik tyttö onki jo 14kk :D Mitä allergioita Topilla epäillään? Meillä on moniallerginen tyttö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatti aiheuttaa vatsakipua ja lihoihin reagoi. Ja johonkin muuhun, mistä ei olla varmoja.

      Poista
  5. Ihana tuo unipussi! :) näinköhän Helmi suostuis tommosessa nukkumaan kun peiton potkii AINA heti pois :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin potkii ja heräilee sen takia kun on kylmä. Siks toi pussi on pelastus :D Onneks sitä voi taas käyttää.

      Poista
  6. Sekin on tosi lapsikohtasta vaatiiko ne rytmit vai mennäänkö jokainen päivä uusi päivä-tyylillä. Esim meillähän Niilo vetää itkupotkuraivarit jos ruoka ei ole + - 30min naaman edessä tai ne päikkärit ei ole juuri silloin kun on niihin totuttu. Eli tollanen ''huoleton'' elämä ei meille sopis :D

    Ruokailu täytyy senkin puolesta ''kellotuttaa'' että saadaan kaikki viisi ateriaa mahtumaan päivään, aamu- ja iltapuurot lounas ja päivällinen + se välipala.

    Niin ja meillä 10kk neuvola kuuluu ihan normaaleihin käynteihin 6kk, 8kk, 10kk, 12kk :O

    VastaaPoista
  7. Ja mitä tulee anoihin.. pussatkaa pehvaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksikään ANO ei ole tähän mitään negatiivista laittanut joten kyseessä taitaa olla sun henkilökohtanen ongelma. Joten pussaa omaas :)!

      Toiset lapset tarvii rutiineja, toiset pärjää ilman. Hienoa että pääsette fysioterapiaan. Jossei mitään häiriötä ole todettu niin varmasti Topikin oppii liikkumaan.

      Poista
    2. Toisaaltaan pakko sanoa, että mistä tiedät jos niitä ano kommenttei ei oo vaan julkastu ;)

      Nyt Topi saa apua liikkumiseen ja hyvä näin!

      Poista
    3. Niin, mistähän tämä ano tiesi ennen kommenttien julkaisua onko niitä tullu vai ei :D Ilkeesti ei sais sanoa, mutta menipä tyhmä paljastamaan itsensä, taas. Kirjoittaisitte jo omalla nimellänne :)

      Poista
  8. Me on alettu juomaan ihan normimaitoa 7kk iässä ja syömään tyyliin kaikkea mahollista ja hyvin ollaan menty!!

    Rutiinit ja päivärytit luo lapselle turvallisuuden tunteen kun lapsi oppii mitä milloinkin tapahtuu. Meillä noudateen rytmiä aikas tarkkaan. Herääminen ja aamupala on miten aaron herää mut lounas 10.30-11 välillä ja siitä päikkäreille. Saa nukkua niin pitkää ku nukkuu ja välipala. Iltaruoka on aina 17.00. Viikonloput on löysempää ja ei me reissulta kiirehditä kotiin syömään. Ruuat on mukana ja syödään jossain. Nukkumaan mennää aina 20.30 iltapalan ja suihkun kautta.

    Neuvolanki tarkotus on varmasti se et lapsi oppii tarhamaiseen rytmiin. Se menee vaa aikamoiseks vääpäämiseks jos lapsi ei oo tottunu nukkumaan lounaan jälkeen ni sehän pitää koko tarhaa hereillä ja kukaan ei nuku. Se on lapsellekki helppoa jos kotona ja tarhassa on samat kuviot ni asiat ei jännitä nii paljoa.:-)

    Mut hyvä topi!! Hienoa et neuvolas pannaan asioita eteenpäin ja tutkitaan!! Tulee tunne et niitä oikeesti kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se totta, että jonkunlaiset rytmit on oltava ja onhan meillä about rytmi olemassa. Ei kuitenkaan mitään kellontarkkaa ;)

      On tosissaan hyvä, että tää juttu otettiin tosissaan :)

      Poista
  9. Neuvolatädit on välillä niin ärsyttäviä, ku pitäs sitä ja tätä! Meilläkin rytmit menee pojun mukaan ja ei stressata kellon kanssa :) Tota en ymmärrä miks päikkärit pitäs vähentää yhteen, saahan se lapsi nukkua kahdet jos siltä tuntuu ja nukkuu yönsä hyvin :o meilläkin nukutaan vielä kahdet toisinaan vaikka toi lapsi onkin jo yli vuoden, eikä meille tollasesta sanottu mitään :o jajaja yösyömiset meillä on lopetettu jo 7kk iässä, mut ihan vaan siks et huomasin ettei tolla lapsella todellakaan oo nälkä vaan haluu tissille vaan leikkimään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Topi taas vaikuttaa toistaseks vielä oikeasti nälkäseltä yöllä. Juo maitonsa ja jatkaa uniaan. Joskus on tyhmää, kun toiset sanoo ettei lapsi tarvitse sitä ja on vaan tottunut muka. Mutta kyllä mä nälän tunnistan :) Toiset tarvii ja toiset ei.

      Ja tosi hölmöö ettei lapsi sais nukkuu sillonku väsyttää :D

      Poista
    2. Jos oikeesti on nälkänen ni sit se tarvii sen maidon :) En mäkään ois sen asian kanssa hötkyilly, niinku muutenkin mun mielestä pitää mennä lapsentahtisesti :) Meilläkin muuten 10kk neuvola kuuluu ihan normaali neuvolakäynteihin :) Hassua miten toiki asia vaihtelee :o

      Poista
  10. meillä 10kk poika nukkuu vielä kahdet päikkärit, eikä neuvolassa olla sanottu siitä mitään. Ja herää aamuyöllä juomaan maitoa, eikä neuvolassa sanottu siitäkään mitään. Eikä juo vielä tavallista maitoa, meille sanottiin että vuoden ikäisenä vasta siirryttäisiin, mutta alan varmaan totuttamaan pikkuhiljaa jo tässä kuukauden sisään.

    VastaaPoista
  11. Lapsen rytmin mukaan, en ole koskaan ottanut liian vakavasti neuvolan juttuja, lapsi nukkuu kun nukuttaa, ja syö kun nälättää, meillä ei vielä tänä päivänäkään syödä mihinkään kiveen hakattuun kellon aikaan, vaan kysytään toisiltamme, onko nälkä vai odotetaanko vielä. Sänkyynmenoaika meillä on, mutta lapset voi ihan rauhassa esim. lukea kirjaa, jos ei nukuta.. uni kun ei tule käskien. Ja rasvatonta maitoa en joisi edes itse, sehän näyttääkin ihan harmaalta vesilitkulta, siitä on maito kaukana, meillä on myös transrasvojen ja aspartaamin täyskielto :S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyi en joisi minäkään!! Ei se kevytmaito ketään hautaan vie ;)

      Kuulostaa hyvältä toi miten teillä toimitaan!

      Poista
  12. Tosi hyvä kirjoitus! Ihanan avoimesti kerrot vaikeistakin asioista, tai siis asioista, joista ei yleensä osata puhua. Meillä nyt 10kk ikäisen tytön kanssa on alusta asti toimittu melko lapsentahtisesti. Päiväunet tyttö nukkuu yleensä samaan aikaan, mutta esimerkiksi yöunille meillä ei ole tarkkaa aikaa, vaan nukkumaan käydään, kun väsyttää. Imetän edelleen ja rintaa tyttö saa silloin kun haluaa, myös yöllä, jos tulee nälkä tai jokin hätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluan olla rehellinen enkä vetää mitään omaa showta :)

      Poista
  13. Plaah, kirjotin kauhean pitkän sepustuksen (tuskin tuli perile?) ja Nelli deletoi sen :D. No eniveis, meillä nukutaan väh kahet unet, toisinaan kolmet (neiti herää kuuen-seiskan pintaan, nukkuu ekat unet jo reilun tunnin päästä heräämisestä. Jos jätettäs iltaunet välistä, ei tulis esim puuron syönnistä mitään. Ja kumminki iha kiltisti menee nukkumaan yöunile pari tuntia päikyiltä heräämisen jälkeen.

    Maitoa juodaan lähinnä ennen unia, sänkyyn menee siis pullon kanssa, ja sitte laitetaan tutti vain suuhun ko on juomisensa juonu.. saa nähä koska tää jää pois... Meilä lantratan jo neitin maitoa täysmaidolla.. voiski vaihtaa se luomuun. Tähän asti esikoinenki on juonu kevytmaitoa, neuvolassa otti asian ihan ok, ko ilmotin, että meilä ei rasvatonta juoda. Tosin nyt ko olema itte siirtyny siihen niin luonnollisesti esikoinen juopii nyt sitä.

    En oikein ymmärrä sitä, että pitäs teh niitä asioita ei-lapsentahtisesti, jos haluaa tehä ne niin, miten on helpompi, sekä itelle että lapselle. Esim näinki pienele (10kk) yhet päikyt on minusta liian vähän. Melkeinpä kaikile. Esikoinen söi yöllä yli vuojen ikäseksi kunnes kyllästyin (aikasti aina vain sitä ainoaa syöttöä) ja lopetin kerrasta pullot ja yösyönnit.

    Meilä soli siis vain omaa laiskuutta ja mukavuuenhalua, ettei aiemmin lopetettu yösyöntejä, ko en vain kokenu sitä rankaksi. Nellin kanssa onki sitte ollu aivan eri, ko ekat kk:t meni parin-kolmen tunnin unipätkilä, ja vielä 7kk iässäki söi kahen tunnin välein. Yllättävän helposti se sitte tottu siihen, ettei saa tissiä yöllä. Kunnes palattiin yhteen syöttöön, (joka on nyttemmin pullosta nokkamukitutila) jotta saatiin nukkua pitempään ko viiteen. Tähän mennessä ennätys on muistaakseni ollu unta puol kasiin aamua, ilman syöntiä. Ja ehkä kerran on nukkunu läpi yön heräämättä. Esikoinen nukkui eka kerran kolmen kuun ikäsenä 9h putkeen.. Eli lapsen ja oman jaksamisen mukaan täällön menty, niin on minusta paras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijai Nelliä! :D

      Oon samaa mieltä, että kyllä tämän ikänen tarvii ne toisetkin päikyt jos on sellainen lapsi. Ja meillä on vasta vähennetty neljästä kahteen...

      Meillä jos ei anna maitoa aamuyöllä niin Topi herää ja sitten on koko päivä sekasin. Ja mähän en viideltä herää! :D

      Poista
  14. Minusta yösyötöt pois sit ku päiväsyötötki... Lapsen kiusaamista lopettaa erikseen... Ja ei todellakaan vielä toisia päiväunia pois tuon ikäiseltä... Tunnen monia lapsia joita ei ole liikkuminen oikein kiinnostanu ennen kävelyä eikä silloinkaan heti, älä huoli ja jos jotain onki niin apua saa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En huoli :) Onneksi neuvola tukee ja auttaakin joskus, eikä vaan tuputa outoja näkemyksiään ;)

      Poista
  15. Meillä ei öisin olla juotu maitoa varmaan pariin kuukauteen, vauva kuitenkin heräilee öisin ja nukahtaa joko silitykseen, vesituttipulloon tai viereen ottamiseen... Meillä meni päivällä syömiset huonosti niin jätettiin yömaito myös sen takia pois. Lisäksi säästän senkin pennin ettei tarvitse yöllä maitoa läträtä, sitä kun jää aina kuitenkin juomatta ja pullo jää sänkyyn...
    Meillä levottomien öiden takia kyseltiin neuvolassa kans noista päivärytmeistä.. Toki pieni lapsi saa turvaa niistä säännöllisistä rytmeistä, mutta ei sekään kellon päälle ymmärrä. Jos jonain päivänä nukutaankin tunnin pidempään niin automaattisesti rytmit tietysti vaihtuu... ja tottakai kaikilla on se oma rytminsä ja turha lapselle on ruokaa tuputtaa jos ei ole nälkä.. ainakin meillä ei ruoka maistu jos ei oikeasti ole nälkä.. huohhhh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä menee se maito yöllä kokonaan, mitä poika pyytää. Eli en usko juovan tavasta vaan oikeasta nälästä. Päivällä ruokaa menee myös hyvin. Ei taideta siis vielä luopua yömaidosta :)

      Poista
  16. Hyvä, että pääsette fysioterapeutille jos näyttää, että Topi tarvitsee sitä!

    Elias on juonut aina kevyt maitoa eikä neuvolasta siihen ole sanottu mitään. Yösyömiset Elias lopetti n. 7 kuukauden ikäisenä ihan itse ja Niklaksella toivoisin niiden jäävän mieluusti joskus samanikäisenä. Päikkäreitä Elias on vähentänyt tähän mennessä ihan itse ja muistaakseni alkoi nukkumaan kerran päivässä vasta täytettyään vuoden ja neuvolan mukaan se oli ihan ok.

    Meillä on tietty päivärytmi jonka mukaan eletään. Eliaksen lepohetki, Niklaksen päikkärit, kaikkien ruokailut, ulkoilut jne. ajoittuvat yleensä aina samoihin aikoihin joka päivä. Eliaksen ollessa pienempi en pitänyt päivärytmiä niin suuressa arvossa, vaikka sellainen löytyikin, mutta nyt myöhemmin olen huomannut kuinka paljon se helpottaa arkea. :) Kukin tavallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munki mielestä on hyvä, että päästään fysioterapiaan :)

      Ja toisilla se rytmittäminen on pelastus, meillä se olis vaan stressaavaa kellon tuijotusta. Kuten sanoit, kukin tavallaan!

      Poista
  17. Meidän leevi (kohta 11kk) ei myöskään osaa juuri mitään,ryömii myös,välillä käy kontallaan mut ei lähe siitä liikkeelle.. Leevi on käyny synnäriltä asti fysioterapeutilla kerran kuussa ja nyt ne on vähentynyt.. Eivätkä oo kyllä huolissaan Leevin kehityksestä. Jännä miten vaihtelee tuokin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se jännä. Ei Topistakaan huolissaan olla,ainoastaan tuetaan tuota kehitystä :)

      Poista
  18. Topi on miehen mitoissa! :) Jotkut on rauhallisempia lapsia, eikä sille mitään voi kuten sanoit :) Palikka-Topi :) <3

    VastaaPoista
  19. Me yritettiin kovasti lopettaa yösyöttöjä, kun toinen neuvolatäti käski toimia näin. Siitä ei tullut yhtään mitään, muksu huusi monta tuntiakin yössä maidon perään. Sitten kun käytiin taas omalla neuvolatädillä, hän ihmetteli, että miksi olemme yrittäneet väkisin lopettaa yösyötöt. Huoh, joka paikasta tulee eri infoa. Nyyt kuitenkin vauva syö ieläkin öisin maitoa muutamankin kerran vaikka on jo yli 10kk :D ja päiväuniakin nukutaan monesti 2 kertaa, kun hän vaan tulee ihan hirveän väsyneeksi, jos ei saa kaksia nukkua. Jokainen lapsi on yksilöllinen, ei neuvola voi muuta kuin neuvoa jotain suuntaa-antavaa, mut ei todellakaan kannata mitään aikatauluja ruveta suunnitelemaan, se ei toimi :P

    Meidänkin vauva kehitty vähän hitaammin aluksi, mutta siinä 9-10kk iässä on oppinut hurjaa tahtia vaikka mitä, ehkä teilläkin käy näin? :) Tai ehkä teidän vauveli on vaan vähän rauhallisempi tapaus ja tarvitsee houkuttelua lähteäkseen liikkeelle :P Hyvä kuitenkin, että asiaa tutkitaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo musta tuntuu kyllä, että ei ole ainoostaan rauhallinen vaan laiskakin. Ja tarvitsee porkkanan tehdäkseen jotakin. Fysioterapiassa Topia helpitään kiinnostumaan konttaamisesta :)

      Tosi kiva päästä sinne!

      Poista
  20. Mä en kans ymmärrä että lasta pitää "pakottaa" tiettyihin rytmeihin. Toki on hyvä että säännölliset rytmit on, mutta meillä mennään siis ihan Nean rytmeillä eikä mun keksimillä :D Eli nukutaan ku nukuttaa ja herätään ku ei enää nukuta. Mulle on sanottu että mikset laita Neaa aikasemmin nukkumaan. Miks hitossa mä laittasin sen väkisin aikasemmin nukkumaan kun tiedän että uniaika sillä on klo 21-22 ja silloin nukahtaa heti kun vaan vie sänkyyn? Ja onpa sanottu myöskin että koita herättää se aikaisemmin :D MIKSI! En todellakaan mene herättämään toista kesken yöunien, en ikinä!:D Jos meillä herätään vasta klo 9 aamulla ja muut äidit ovat siinä vaiheesssa jo kerenneet lastensa kanssa ulos puistoilemaan yms ni ei se tarkoita että meidänkin täytyisi toimia niin koska niin vaan kuuluu tehdä!:D Argh!

    Täällä Nemppuli nukkuu vielä kahdet päikkärit. Toiset klo 12 aikaan ja toiset klo 17-18 illalla. Yöunille klo 21 ja herää yöllä syömään joskus kaksi kertaa, mutta yleensä kerran. Onpa mulle sanottu siitäkin että ei enää kuuluis muka heräillä öisin. Tottakai mä annan toiselle maitoa jos nälkä on!:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi oli just hyvin sanottu! :D

      Mäkään en ikinä lähtis herättämään ketään kesken unien, koska "niin vaan kuuluu tehdä", ettei nukkuis pitkään. Mikä oletus että lasten pitää mennä nukkumaan tiettynä aikana ja herätä aikasin? ÖÖ? Pääasia on se, että saa sen tietyn määrän unta.

      Enkä nää kanssa mitään syytä viedä lasta aikasemmin sänkyyn ja huudattaa ja taistella uneen. Mielummin mennään sittenku oikeesti nukkumatti tulee kylään.

      Poista
  21. Luulenpa että noista yösyötöistä pyritään siksi eroon että unista tulisi katkeamattomat ja näin ollen paremmat niin äidille kuin lapselle. Aika monella vuoden ikää lähestyvällä lapsella se yöllinen nälkä on vain tapa eikä varsinainen nälkä. Topikin alkaa olla jo niin iso että sen takia neuvola siihen varmaan kehoittanut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei kyllä ainakaan tunnu missään nousta se kerta yöhön antamaan maitoa. Topikin herää pirteänä ja hyvin nukkuneena :)

      Ja jokainen on erilainen, mutta uskon äitinä tunnistavani tämän asian paremmin. Kyllä se Topi nälkään pyytää maitoa, eikä vain tavan vuoksi.

      Poista
  22. Löysin juuri blogisi! Meillä täällä ryömiskelee ihan samanikäinen pojan koltiainen! Muutenkin kehitys on mennyt aivan täsmälleen samaa rataa kuin teillä! Minä olin tosi huolissani jo keväällä kun kehitys ei tuntunut menevän eteenpäin ollenkaan ja käytiin kesäkuussa fyssarilla, joka vakuutteli ettei mitään syytä huoleen. Sovittiin että ottaisin elokuussa uudelleen yhteyttä, jos ei poika vieläkään ryömi, mutta ei sitten tarvittukaan. Ja tiedän joo, kaikki muut vauvat on valovuosia edellä... Meidänkään poika ei ole vielä vierastanut ketään ja viihtyy varsin hyvin yksikseenkin touhuten omiaan, mikä minun mielestäni on vain plussaa. Myös meillä nukutaan kahdet päiväunet.
    Meillä on melko selvät rytmit (päiväunia lukuunottamatta) ihan vain siksi että kahden pienen lapsen kanssa näin on helpompaa kun molemmat on edes suunnilleen samassa rytmissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä kuulostaa täysin samalta siis kun täällä :)

      Onko teillä sitten mitään konttaamista tai tukea vasten nousemista tapahtunut?

      Poista
    2. Ei ole vielä kertaakaan kontannut, joku kömpelö yritys joskus ollut ja mennyt ja tukea vasten nouseminen näyttää samalta kuin Topillakin. Tosi kömpelön oloista tuon meidän pojan meno ollut koko ajan. Mutta hienomotoriikka on kyllä ihan ikätasoista eli käyttää käsiänsä varsin näppärästi, toivottavasti teillä samoin. Hienosti teillä poika jo tapailee sanoja, ei meillä vaan. Topihan on myös syntynyt hieman ennenaikaisena ja sekin vaikuttaa kehitykseen.

      Poista
    3. Joo tottakai se vaikuttaa kehitykseen ja saatiinkin tänään uutta tietoa lääkärissä!

      Ootteko ajatelleet itse käydä tutkimassa tota kehitystä?

      Poista
    4. Kun luin sun tämän päivän postauksen, todellakin aion tutkituttaa! Täytynee varmaan mennä yksityiselle, meidän neuvolalääkärit ja -täti on aivan toivottomia. Neuvolatätikin on vaan vihjaillut että tarttisin itse varmaan jotain psykiatrista apua kun olen ollut niin huolissani.

      Poista
  23. Meilläkin oli tänään neuvola tosin jo yksivuotis. Poika oli lähes samankokoinen kuin teidän. Ja saatiin myös lupa aloittaa tavallinen maito. Olen samaa mieltä kanssasi, että kevyt maitoa vaan. Niin tein esikoisellekin. Silloin kuin olen itse ollut vauva, ei äidin mielestä edes ollut rasvatontamaitoa ja sehän on paljon enemmän prosessoitua.. Eli meilläkin juodaan kevyt luomumaitoa. Sanoin tämän myös neuvolassa ja täti sen ymmärsi, sanoi vaan, että näin nykyään suositellaan. Eli selvästi oli samaa mieltä kanssani.

    Tsempit topille.

    Elli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi siellä ollaan jo 1 vuotiaita :')

      Mä en kanssa tajua ton rasvattoman päälle.. hyi kamalaa litkua!

      Kiitos zempeistä :)

      Poista
  24. Tuo yksien päikkäreiden nukkuminen on varmaan siksi hyvä juttu, että sitten, kun menee päiväkotiin/pph:lle niin siellä nukutaan vain yhdet päikkärit. Toki saattaa olla mahollista nukkua kahetkin, mutta yleensä ei. Riippuu niin ryhmästä jne. En mää kyllä silitikään näkis vielä mitään tarvetta, etä pitäis alkaa kaksi päikkäreitä jättämään pois jo nyt. Sitten, kun tiedät, että oot menossa töihin/kouluun niin sitten voit alkaa pikku hiljaa katsomaan miten poika niihin suhtautuu. Ihan miten susta itestä tuntuu. :)

    Meillä mennään nyt niin, että oon vähän koittanu sitä, että ainakaan aamupäivisin ei nukuta vaan sitten lounaan jälkeen. Ihan hyvin on nyt mennyt. Maanantaina alotettiin tosin vasta. Mulla on suunnitteilla koittaa saada tehä sijaisuuksia niin siksi ois hyvä, että aamupäivän päikkärit jäis pois, jos pitää sitten viedä muualle hoitoon kuin kotiin.

    Meillä neiti on kanssa hieman hidas ollut tän liikkumisen kanssa. Ei vieläkään konttaa, nouse ylös, mene ilman apua istumaan tms. Ryömii vain. Siitä ei olla oltu neuvolassa huolissaan missään vaiheessa. Itse kylläkin oon ollut, mutta oon tuudittautunut tuolla "jokainen menee omaa tahtiaan"-kommentilla. Neiti on kuitenkin muuten tosi eläväinen jne. En oo nähnyt mitään sellasta hätää tuon kehityksen kanssa vaikka aina sitä miettii kovasti mistä se johtuu. Onko ite tehnyt jotain väärin jne.

    Mun mielestä on myös tosi hyvän vanhemman merkki se, että antaa lapselle kaiken mahdollisimman avun mitä hän tarvitsee. Eihän niistä yleensä mitään haittaa ole. Helppohan tosiaan niiden vanhempien on sanoa joitten lapset on mallikelpoisia ja liikkuu ja juoksee jo 9kk. Kärjistettynä. Joka tapauksessa jokainen vanhempi tietää mikä on lapselleen parhaaksi ja sää oot tehnyt ihan oikein. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Topi ei kuitenkaan mee hoitoon vielä pariin vuoteen, joten tässä on aikaa totutella pois kahdista unista :)

      Kai se vaan on niin että toiset tosiaan on hitaampia kehittymään, eikä se aina tarkota, että olis jtn hätänä! Jos teillä muuten on jäntevä ja tosissaan eläväinen lapsi!

      Kiitos kommentista :)

      Poista
  25. Meidän 9 kk ikäinen poika ei ole nyt pariin kk syönyt öisin, vähensin aluksi maitomääriä ja syöntikertoja(niitä oli kaksi) pikkuhiljaa ja sen mukana yösyönnit jäi kokonaan pois :)

    VastaaPoista
  26. Tuli mieleen, että jos topi on myös sellainen rauhallinen lapsi :) Meille neuvolassa sanottiin kun meillä tyttö 5 kk:tta ei käänny vieläkään, ei itse edes yritä... olen hieman ollut huolestunut siitä... niin neuvolatäti vain tuumasi, että vaikuttaa tosi rauhalliselta tämä meidän tyttö ja sellaiselta, että on tyytyväinen kun vain on ja kääntyy siis jos laitetaan kylkiasentoon, mutta ei kiinnostu harjoittelemaan sitä muuten. Ja rauhallinen tyttö tosiaan on :) ei ole mikään kiire hällä mihinkään. Tykkää katsella, nauraa ja hymyillä ja jokellella. On jänteväkin. Että monesti se on myös vauvan temperamentistakin kiinni osaksi tuo miten kehittyy :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun jätät kommentin!