lauantai 7. syyskuuta 2013

Työt, päiväkoti ja muuta höpinää



Siis huh, miten outoa on palata töihin! Mukavaa, ihanaa, erilaista ja vaihtelua arkeen. Rytmit tasaantuu ja fyysisestikin reippaampi olo. Toisaaltaan taas väsyttää järkyttävästi koko ajan, koska tulee nukuttua vähemmän.

Nukkumiseen on vaikuttanut Topi. Melkein aina poika on nukkunut hyvin ja täydellisen ihanasti, mutta nyt tökkii. Tuntuu vähän siltä, että Topi on eri mieltä äidin töihin paluusta. Ei tässä mitään muuta syytä tule mieleen.

Tosiaan huutaminen alkaa aina yöllä ja kestää 2-4 tuntia. Topi raivoo, kiljuu, potkii, hakkaa, raapii, kiemurtelee, heittelehtii ja paukuttaa päätään.. Ei naurata nousta uuteen aamuun ja pysyä hereillä loppu päivä. Kahdesti olen jo nukahtanut lattialle ja nukkunut useamman tunnin. Ehkä tämä tästä..


Järkyttävä paskamutsi fiilis 24/7. Inhottaa herätä aamulla ja hiipiä huoneesta. Harmittaa ajatella, että muutaman tunnin päästä poju herää ihanasti kikattaen uuteen aamuun ja se jää itseltäni välistä. Ahdistaa koko päivän, koska tiedän Topin kaipaavan meidän yhteisiä rutiineja ja päiviä. Itkettää yöllä, kun lapsi reagoi siihen, että äiti lähtee joka päivä pitkäksi aikaa pois.

Tämä kaikki vahvistaa mielipidettä päiväkotiin liittyen. En todellakaan IKINÄ laittaisi näin pientä lasta päiväkotiin. Söisin vaikka koiranpaskaa ja eläisin köyhästi, mutta lastani en liian aikaisin mihinkään laitokseen laita. Vahva mielipide, tiedän.

Pienen lapsen paikka on äidin luona ja kotona. Koti on pienelle turvallinen ja tuttu paikka, jossa koko alkutaival on eletty. Kotona saa tietyt asiat tiettyihin aikoihin ja hädän iskiessä paikalla on joku, joka osaa heti reagoida siihen.

Jo se, että päiväkodissa täytyy nukkua kerran päivässä tiettyyn aikaan kertoo paljon. Ainakin meillä poika nukkuu vaihtelevasti eri päivinä. Pitääkö siis pientä lasta pakottaa nukkumaan liian vähän, koska se vain on päiväkodin tapana?

Perushuolto meillä tapahtuu niin, että kun on nälkä syödään ja kun vaippa on täynnä se vaihdetaan. Voiko lasta huudattaa nälässä, koska kädet ei riitä ruokkimaan heti? Voiko vaippaa pitää likaisena samasta syystä? En usko, että kukaan kotonakaan pitää lasta likaisena tai nälissään. Päiväkodeissa ei aina valitettavasti riitä kädet vaihtamaan lasta kuiviin heti tai ruokkimaankaan, jos kymmenen pientä suuta huutaa samaan aikaan.

Osaan reagoida ja tiedän mitä tulee tehdä milloinkin. Ne on ne äidin vaistot. Äiti on saanut vaistonsa ihan syystä. Äiti on tarkoitettu huolehtimaan lapsestaan.

En itse vielä uskalla jättää lastani paikkaan, jossa ihmiset eivät tunne poikani eleitä tai tapoja pyytää jotakin. Mielestäni lapsi pitäisi aikasintaan laittaa päiväkotiin sen ikäisenä, kun tämä osaa jo itse syödä sekä pyytää. Osaa kertoa, jos jokin on huonosti tai joku kiusaa. Osaa kävellä itse ja ymmärtää kaikesta enemmän.

Olisi itsekästä laittaa lapsi päiväkotiin nyt, vain koska "tarvitaan rahaa" tai "pakko sitä on jo opiskella". Ajattelen näin, koska haluan vain lapseni parasta.

Jokainenhan saa tehdä tässä asiassa miten haluaa. En ikinä tuomitse muita, vaikka mielipiteet asioista onkin. Joten, jos loukkaannuit tätä lukiessa niin olen pahoillani. Halusin vain rehellisesti kertoa OMAN mielipiteeni, enkä tuomita ketään. Painotan; en tuomitse.


Onneksi ensi viikolla normaali arki alkaa taas rullaamaan. En kestäisi tätä enempää, vaikka töissä onkin mukavaa!


Teidän iloksi blogiin tulee taas eloa muutoksen myötä. Kotona jaksaa enemmän ja on oikeasti jotakin kirjoitettavaa. Kukaan ei varmaan halua kuulla mitä tein töissä tänään ja mitä tämä asiakas sanoi ja... :D



Vielä menneen viikon kuvia; niistä ei omaa juttua saanut, mutta kiva lisä tähän mielipidetekstin loppuun.


Hanska raivarit.

Ups.. ja taas jumissa.

Iskän kanssa laatu-aikaa.

Aamu Ruoholahdessa.

Uusi jumpperi!!

Aamu Hanasaaressa.

Uusi body!

Ööö.... vessapose.. :D

Namnam, jäätelö herkkuja ja söi ihan itse lusikalla!


PS. Topi on alkanut konttaamaan!!


Lopuksi kertokaapas, että mitä mieltä te olette päiväkodista?

34 kommenttia:

  1. Mäkään en ikinä haluis laittaa näin pieniä hoitoon mitä sun ja mun lapset on, en ikinä! Just noi samat kriteerit ku sullaki, et se lapsi on oikeesti jo niin "iso" että osaa sanoilla sanoa mikä on vialla.. :) Se on kauheeta ku joidenkin on vaan pakko mennä töihin, onneks mun ei oo, ja mä itse söisin mielummin vaikka joka päivä makaroonia jos valittavana ois se tai lapsen hoitoon vienti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makarooni ei onneks oo ees kovin pahaa :D

      Mutta hyvä päätös!

      Poista
  2. Mä oon sitä mieltä ettei ainakaan alle 1v:tä päiväkotiin. Mä yritän siihen kahteen vuoteen olla kotona mutta faktahan on se että ruualla eletään ja sitä saa rahalla jota saa töistä.. :/ mutta alle vuoden ikäistä en hoitoon pistä ja sillä sipuli:) Ja onhan se vaikeeta alkaa vaihtelemaan rytmiä päiväkodin mukaan eikä pienet vielä sitä tajua. Ymmärrän kyllä myös sen että on pakko mennä töihin mutta jos meillä sellainen tilanne tulisi siinä vuoden ikäisenä niin hakisin perhepäivähoitopaikkaa, mun mielestä päiväkoti on ehkä vähän isommille lapsille. Siis sellaisille jotka selvästi kertoo mitä haluaa ja on omatoimisia. Mielipidekysymyksiä nämäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin tähdätään varmaan noin kahden vuoden ikään :)

      Ja samaa mieltä oon, että vähän ehkä vanhemmille lapsille, niinku säki sanoit.

      Poista
  3. Ihania kuvia. :)

    Mä oon sitä mieltä, että lapsen persoonasta ja temperamentista riippuu, minkä ikäisenä on valmis päivähoitoon.(päiväkoti ei tosiaan ''onneksi'' ole ainoa vaihtoehto) On vanhemman tehtävä tietää, milloin oma lapsi on sopivassa iässä. Joku voi olla sopivassa iässä jopa alle yksivuotiaana ja joku vasta yli kolmevuotiaana tai ei ollenkaan. Mielestäni esimerkiksi rahatilanteen ei pitäisi tähän vaikuttaa, koska niukastikin pystyy elämään hyvin. Toki joskus ei vaan pysty, mutta monesti kyllä. Joskus myös vanhemman jaksaminen on tärkeämpää ja se on ihan fine. Perheen hyvinvointi kokonaisuudessaan on kaiken A ja O.

    Mielipiteitä tästä asiasta on monia ja niin saakin olla. Se kun on jokaisen perheen henkilökohtainen asia.
    Meillä olisi tarkoitus laittaa neiti päivähoitoon n. puolitoistavuotiaana, en tiedä vielä mihin. Joko perhepäivähoitoon, päiväkotiin tai ryhmäperhepäiväkotiin.. saa nähdä. Nella on kävellyt 10-11kk iästä asti ja osaa nyt jo pyytää asioita ja osoittaa hyvin mieltään. Joten uskon, että puolen vuoden päästä osaa jo paaaaaljon. :) Varmasti tulee olemaan äidille kovempi paikka kun tyttärelle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Riippuu joo myös persoonasta :) Meillä esim huomaa, että ehdoton ei kyllä vielä! :D Ja tottakai vaikuttaa moni muukin mm. se, että meneekö sisaruksen kanssa jne jne...

      Mutta mun mielestä jotku tekee liian hassuja päätöksiä ja sitten selittelee niitä. "Muttaku on pakko opiskella" , vaikka ainahan niitäkin voi siirtää. Vaan se mitä about ajattelen :D En tietenkään tiedä ihmisten tilanteista.

      Nella onki supertyttö ;)

      Poista
  4. samaa mieltä! mä en missää nimessä laittais pikkumiestä tarhaan, korkeintaan puolipäivään perhepäivähoitajalle. Huomasin että tämä ylisosiaalinen kaveri kaipaa ikäistänsä seuraa. pihapiirissä olevat tarhan lapset kiinnostaa tosi paljon ja huomaa välillä miten yksinäinen aaron on isolla rivaripihalla jossa ei ole mtn mukavaa lapsille ja omat lelut on menettänyt kiinnostuksen.

    Halusin myös vaihtaa ikuisen iltavuoron aamuvuoroks, et oltas saatu perheenä enemmän aikaa. Mut hankalaks meni...

    mut en missää nimessä laittas pientä tarhaan itkemään kipeitä ikeniä, nälkää ja märkää vaippaansa. Aaron pääsee tarhaan sit ku osaa kertoa mikä on hätänä eli konkreettisesti puhua, jotta tiedän miten tarhassa menee. ettei ole ainoastaan tätien versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaron alkaa olee siinä iässä kun mäki voisin pikkuhiljaa alkaa harkitsemaan ja ajattelemaan asiaa :)

      Mutta hyvä päätös sulta! :)

      Poista
  5. Ihan hyviä pointteja. :) En itekään olis missään tapauksessa lähtenyt opiskelemaan, jos Se olisi tarkoittanut Ellenille päivähoitoa. Me saatiin onneksi järjestettyä asia niin, että avomieheni äiti jäi vuorotteluvapaalle ja hän hoitaa äitiä. :) Kyseinen henkilö sattuu muuten olemaan päiväkodin johtaja, ja siksi mulle tulikin ehkä tarve "oikaista" pari asiaa, mitkä oli mun mielestä vähän mustavalkoisesti ilmaistu.:) Itse toivoisin siis, että Ellen menee päivähoitoon vasta vuoden päästä eli reilu 1,5-vultoaana. Mutta ei niillä pienimmillä siellä ole missään tapauksessa huono olla:
    Päiväkodeissa on ryhmiä niin pienille kuin isoille taaperoille, ja alle vuoden ikäisille on usein ihan oma hoitaja (pitää olla). Lasta ei missään vaiheessa pakoteta nukkumaan juuri siihen tiettyyn kellon aikaan, vaan hellävaraisesti siirrytään. Joka päivä valvotaan hiukan pitempään, tai vastaavasti herätään hieman aikaisemmin. Jos jokuherää ennen aikojaan, niin ei Se haittaa. :) Mutta lapsi tottuu ihan yltiömäisen nopeasti niihin päiväkodin rytmeihin, ja toisaalta myös siellä toteutuu ainakin ne lapselle tärkeät säännölliset rytmit, joita neuvolassa paukutetaan jo pienen vauvan äidille. Ja vaippoja käytetään, ei siellä ole pottaamispakkoa!:D
    Toisaalta onko päivähoidon seuraukset yhtään sen kamalammat kuin sillä, että lasta hoidetaan kotonaan? Ainakin meillä Ellen protestoi illalla, kun olen ollut koulussa, vailla hän ei olekaan julkisessa hoidossa. :)
    Mielipiteitä on hyvä olla, mutta kannattaa aina miettiä minkä tiedon varaan teesinsä pohjaa!:) En halua sanoa, kuinka väärässä olet, en todellakaan. Mutta toivottavasti tämä kommentti vähän avarsi. :) Tai no, kommentti vai postaus postauksessa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korjaan tähän, pikkusilla ei ole henk.koht. Hoitajaa:)

      Poista
    2. Oon ihan samaa mieltä Satun kanssa. Viola aloitti pph :ssa elokuussa ja aluksi oli tottakai levottomia öitä, Viola ei syönyt hoidossa, mutta nukkui kyllä ja leikki. Viola käy myös kaks kertaa kuussa varahoidossa, päiväkodissa. Sielläkin on mennyt hyvin. Siellä ei pakkosyötetä, annetaan nukkua sillon kun nukuttaa (Viola nukkuu eka yhdet mini unet ja sen jälkeen kunnon päikkärit muiden kaa). Kyllä muakin jännitti, mutta hyvillä mielin jätän Violan joko pph :lle tai varahoitoon päiväks ku käyn koulua, sillä tiedän että tyttäreni on siellä hyvissä käsissä. Viola tosin on sosiaalinen tapaus, ei vierasta, niin ei sil ole ollu hankala sopeutua vieraaseen paikkaan.

      Poista
    3. Vierastaminen kuuluu kehitykseen. Lapsen sosiaalisuus ja vierastaminen ei liity toisiinsa millään tavalla.

      Poista
    4. Mä vastaan tähän myöhemmin, koska mun pitää käyttää tähän aivoja :D Ja nyt väsyttää liikaa.

      Poista
    5. Kyllä, vierastaminen kuuluu kehitykseen. Tyttäreni ei vielä vierasta, mutta vierastaa varmasti jossakin vaiheessa elämässään. Mutta sosiaalinen hän on. Kuten aiemmin sanoin.

      Poista
  6. Meilläkin samanlaisia öisiä kohtauksia 1v.pojalla kuin teilläkin...kestäneet jo toista kuukautta,ei mitään suuria elämän muutoksia,paitsi kävelemään oppiminen.Toivottavasti on vaan ohimenevä vaihe molemmilla!Lohdutonta kun ei osaa yöllä mitään tehdä mikä auttaisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä meni viikonlopun myötä ohi, kun olin taas kotosalla :)

      Poista
  7. Mäki sanon, et riippuu lapsesta, onko valmis päiväkotiin... mutta olen SILTI sitä mieltä että edes supersosiaalista ja -aktiivista lasta ei kokopäivähoitoon kahdeksasta viiteen tarvis laittaa jos hän on alle kolmen vuoden. Musta on jotenki kauhean surullista että monessa perheessä aikuiset näkee lapsia ja lapset aikuisia aamulla tunnin ennen hoitoonvientiä ja pari tuntia sen jälkeen ennen nukkumaanmenoa. Siis kolmisen tuntia perheen yhteistä aikaa, ja sekin menee suurelta osin päivästä palautumiseen, ruokailuun ja iltapuuhiin. :/ Ja sanon tän ihan kokemuksesta, mulla oli yhteen väliin koulupäivät ja -matkat niin pitkät että näin Emmiä ja Maxia pahimmillaan vain tunnin-kaksi päivässä, se jos mikä raastoi niin lasta kuin aikuistakin. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on omaa kokemusta ja just tota oon ajatellu, että on varmaan tosi kurjaa :(

      Poista
  8. Tää on just niinku mun suusta! Niin asiaa!huippu postaus :) (niinku kaikki muutki)
    Ihanaa että joku muukin on samaa mieltä!
    Mua in alettu arvostelemaan sen takia etten ottanu koulupaikkaa vastaan nyt kun tyttö on 10 kk.. en vaan millään pystyis viemään hoitoon varsinkaan vieraille! Ajatuskin ahistaa..
    Mun mielestä nää on vielä niin pikkusia että kaipaa äitiä.
    Ja muutenkin meillä on niin herkkä persoona tää neiti etten senkään takia pystyis viemään, sitten kun osaa kertoa mikä vaivaa, mitä haluaa jne.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ja kiva, että joku on kans mun kaa samaa mieltä ;)

      Kyllä pienet aina äitiä kaipaa! Ja mä ainakin haluan pitää vierellä <3

      Poista
  9. Mulla on valitettavasti ollut vähän "pakkotilanteita" noi lasten aikaisin päivähoitoon viennit :/ No,tytön kanssa olin kotona 2,5-v koska olin vasta ennen ä-lomaa valmistunut ja 90-luvun lopulla sai enemmän tukia kotona oloon.
    Keskimmäinen meni päiväkotiin 10 kk ikäisenä,koska meillä oli 4 hengen perhe,yksi työelämässä (minä) pysynyt ja asunto-yms. velkaa.
    Nuorimmainen oli 1-v kun meni hoitoon,kaks viikkoa synttäreiden jälkeen. Mä YH,eikä 350 euron kotihoidontuella pyöritetä 4 hengen taloutta (kolme muuta siis lapsia) ja makseta 900 euron vuokraa.Joo,asumistuki oli 350 euroa,mutta silti kumma kolo noissa summissa.. Toki tein lyhennettyä päivää alkuun nuorimpien kohdalla,mutta muuten ei oltais kyllä pystytty elämään :/

    Meillä on pojilla onneks ihana päiväkoti! Siellä mennään pienten kohdalla yksilöllisesti - jotkut nukkuu rattaissa jo klo 8 ekoja päikkäreitä,toiset voi torkkua ulkoilun aikana jne. Onpa noille penskoille joskus annettu ylimääräinen välipalakin jos tarve on vaatinut :) Pienten ryhmässä sylitellään PALJON - meidän onneks molemmat pojat ovat olleet 12 lapsen ryhmässä,jossa 3-4 aikuista.

    Päiväkodeissa on eroja (valitettavan huonojakin löytyy),kuten perheissä ja tilanteissakin. Ihanaa että teillä on pienen hoito onnistunut noin :) Ja toivotaan että ne Topin yölliset heräämiset on väliaikaista,onhan toikin tosi iso muutos...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä kuulostaa kyllä pakkotilanteelta oikeesti :/ Valtion pitäs tukea enemmän noissa tilanteissa.

      Ja ihanan kuulonen päiväkoti teillä!

      Poista
  10. toi on ihan kun mun suusta toi sun postaus!! vaikka Ninna osaakin vaatia huomiota (se huomattiin jo synnärillä! ;D )niin mä en vaan vois laittaa lasta sinne kilpailemaan hoitajien huomiosta ja odottamaan että joku kerkiää vaihtaa vaipan/syöttää/pukea ulos! toki tiukille vetää kun khtuki on pieni, mutta menoja karsien ja budjetoiden pärjätään kyllä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asialle kyllä pitäs noissakin paikoissa tehdä jotain.. kun lapsi sinne väkisin joskus menee :/

      Poista
  11. Täytynee sanoa, että sulla on kovin erikoiset ajatukse päiväkodeista.. Oletko kenties itse sitten joskus ollut huonossa päiväkodissa vai mistä johtuukaan..

    Työskentelin itse joku aika sitten pari vuotta vuoropäiväkodissa ja nimenomaan alle 3vuotiaiden ryhmässä.
    Kyllä siellä ainakin hyvinkin pitkälti lapsen omaa rytmiä kunnioitettiin... Toki ruoka tarjoiltiin aina 10.30-11.30, mutta jos joku nukahti ennen tätä, annettiin nukkua.. Jos joku ei nukahtanut heti ruoan jälkeen, ei nukutettu väkisin.. Jos jotain nukutti vielä "virallisen päikkäriajan" jälkeen, annettiin nukkua.. Jos tuli nälkä ruokailujen välissä, annettiin välipalaa..
    Ja vaipat todellakin AINA vaihdettiin heti kun huomattiin siellä olevan esim. kakat ja säännöllisesti ruokailujen jälkeen, nukkaria ennen ja jälkeen, ulkoiluja ennen ja jälkeen vaipat tarkistettiin.

    Kokemuksesta voin sanoa, että hyvin monesta lapsesta pidettiin päiväkodissa paljon parempaa huolta kuin kotona, josta lapsi tuli viikonlopun jälkeen päiväkotiin väsyneenä ja nälkäisenä, likaisissa vaatteissa ja pahimmassa tapauksessa samoissa vaatteissa joissa perjantaina lähtenyt hoidosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä haluun nähä sen päiväkodin, jossa muka pidetään parempaa huolta kun kotona :D :D :D

      Poista
    2. Voin kertoa, että sä et todellakaan halua nähdä niitä tapauksia, joissa päiväkodissa lapsesta pidetään parempaa huolta, kuin kotona :(
      Et ehkä ymmärtänyt tätä pointtia ihan oikein, mutta tarkoitin sellaisia tapauksia, jotka ovat lastensuojelun tarkkailussa, jne..

      Erityisesti vuoropäiväkodissa nuo tilanteet korostuivat, kun oli paljon yksinhuoltajien lapsia (lähes puolet kaikista lapsista).. Tietyt lapset tuotiin usein viikonloppuisin yöhoitoon, mutta sitten kuitenkin se äiti/isä nähtiin samana yönä baarissa kännissä, jne.. Toiset lapset tulivat maanantaina niin nälkäisenä päiväkotiin, että oikein ahmi ruokaa, kun viikonlopun aikana ruokailut olivat olleet mitä sattuu.
      Näitä esimerkkejä ja tilanteita on vaikka kuinka paljon ja lastensuojelun kanssa sai olla tekemisissä lähes viikoittain :/
      Toivottavasti ymmärrät mitä tarkoitan, että näissä tilanteissa monesti todellakin päiväkoti pitää lapsesta parempaa huolta kuin koti.

      Poista
    3. No en joo halua nähdä, ajattelin että tarkotit yleistää, että näin olis usein ja aina.


      Ja toki ymmärsin :)

      Poista
  12. Paljon oli postauksessasi asiaa, mutta vielä enemmän ennakkoluuloja. Mielestäni aika naurettavaa puhua päiväkotien hirveyksistä ja kyseenalaistaa hoitajien pätevyyttä/riittävyyttä kun omakohtaista kokemusta ei muksullasi kerran tarhasta ole :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ehkä omilla muksuilla, mutta kavereiden muksuilla :)

      Poista
    2. Samaa mieltä, että todella kärkästä ennakkoluuloa ja yleistystä, jotka vielä perustuvat pelkkiin toisten kokemuksiin, ei edes omiin!

      Poista
    3. Kuulopuheen perusteella muodostetuilla mielipiteillä ja periaatteilla on erittäin hatara pohja. Vaikutat hieman herkkäuskoiselta nuorelta naiselta.

      Poista
    4. Jokainen perustaa mielipiteensä mille haluaa ja kokee tärkeäksi.

      Herkkäuskoinen, realistinen vai oman mielipiteensä omaava? Sano se. ;)


      Ainakin mun poikani on siellä mihin se MUN MIELESTÄ kuuluu tässä iässä. Osaavan ja rakastavan äidin kanssa kotona.

      Poista
  13. mä olen ollut yhteensä noin pari vuotta eri päiväkodeissa harjoitteluissa (ensin työkkärin kautta ja myöhemmin opiskeluiden kautta) ja tosi asia vaan on monissa pkissa että pienten ryhmän henkilökunta ikävä kyllä vedetään aivan jaksamisen äärirajoille ja lapsia on tosi paljon.. Hoitajat tekevät sen minkä pystyvät ja ehtivät kasvavan lapsi määrän edessä.. ryhmässä saa olla 12 lasta jolloin on 3 hoitajaa. eli 4 lasta/ hoitaja. jos lapsista 8 on alle 1 vuotiaita (vaipoissa, ei kävele, ei puhu)niin aika vaikea on jokaista huomioida tarpeeksi, aina joku joutuu odottamaan nälissään/märässä vaipassa/ kuumissaan ulkovaatteissa eteisessä. Ja tässä kommentissani EN todellakaan arvostele hoitajia! He tekevät kaikkensa jotta lapsilla olisi hyvä olla, mutta resurssit vaan ovat mitä ovat, siihen ei voi vaikuttaa kun päätttäjät edeskunnassa ja hallituksessa..

    VastaaPoista

Kiitos, kun jätät kommentin!