keskiviikko 21. elokuuta 2013

Lastenlääkärin suusta


Tänään oli sitten se lekuri käynti ja tosissaan kyseessä oli ihan LASTENlääkäri.

Käveltiin neuvolaan ja saatiin samalla hyötyliikuntaa. Topi istui rattaissa hiljaa koko matkan. Saatiin muuten joku karkuri koira meidän seuraksi osan matkaa. Yritettiin saada se seuraamaan, jotta oltais laitettu matkalla olevaan koirapuistoon ja soitettu löytöeläinpaikkaan. Onneksi omistaja kävelikin vastaan! (Kiinnosti? :D)

Käynti ei kestänyt kovin pitkään, mutta saatiin kuulla asioista enemmän. Topia tutkittiin ja meiltä kyseltiin kaikenlaista. Loppujenlopuksi todella hyvä, että otettiin neuvolaan yhteyttä.

Olen saanut viime päivien aikana ihan hirveästi viestejä siitä, kuinka on tyhmää kiirehtiä näissä asioissa. "Minä en ainakaan lähtisi hoputtamaan lasta, kyllä se joskus oppii kuitenkin." tai "Ihan turhaan mun mielestä hätäilette ja neuvolaan menitte." Ei kukaan oikeasti voi lähteä puuttumaan meidän asioihin, kun ei niistä mitään tiedä. Ihan hienoa, jos joillakin lapset oppii omassa tahdissaan ja sillein, mutta ei lapsia voi verrata. Toiset tarvitsee apua kehittymiseen ja mahdollisesti tutkimuksia.

Lääkäri ymmärsi heti miksi olimme ajan varanneet ja sanoi, että oikein toimittu. Topille annettiin myös diagnoosi, jonka nimeä en hienosti nyt muista. Siinä on kuitenkin kyse siitä, että pojan yläkroppa kehittyy, mutta alakroppa ei. Jalat ovat pehmeät eikä näin kuuluisi tämän ikäisellä enää olla.

Kehityksen viivästymiseen on monia syitä. Yksi näistä on tottakai Topin keskosuus, mutta tämän lisäksi asiaan on vaikuttanut se, että sairastan diabetestä ja raskauden loppuvaiheella kärsin toksemiasta eli raskausmyrkytyksestä.

Poju sai ns. armonaikaa kuukauden. Käymme välissä fysioterapiassa ja sitten katsotaan onko edistystä tapahtunut. Jos alakroppa on edelleen pehmeä ja kehitys junnaa paikallaan, lähetään me neurologin vastaanotolle.  Lääkäri painotti, että mitään suurta hätää ja huolta ei kuitenkaan ole.

Kyllä äiti tietää ja tuntee aina, kun joku ei oikeasti ole normaalia. Moni teistä pudisteli päätään ja ajatteli, että olen hätähousu. Moni teistä ajatteli, että Topi on vain hitaampi kehittymään eikä ymmärtänyt mitä yritin sanoa. Moni sätti minua siitä, että olin huolissani. Moni väitti, että yritän vain kiirehtiä, vaikka yritin puhua huolestani.

Kyllä äidinvaisto on vahva!!

Pääasia, että tälle tehdään jotakin ja neuvolassa kuunneltiin. Kiitos teille, jotka laitoitte ihania viestejä viime postaukseen! Ja te loput.. menkää itseenne, lopettakaa se päteminen ja kuunnelkaa mitä toisilla on sanottavana!


Odotetaan lekurille pääsyä.

Topin eka maailman epäterveellisin croisantti.

Kun nukuttaa, niin nukutaan.Kärryissä oli paljon kivempi istua, kun rattaissa.40 kommenttia:

 1. Äideillä on joku ihme vaisto. Kyllä ne tietää, kun on omasta lapsesta kyse. Besserwissereitä on aina, jotka luulee tietävänsä myös muiden lapsista. Ne voi jättää omaan arvoonsa.
  Ihanat vaatteet Topilla, suloinen poika! :)

  VastaaPoista
 2. Sen takia ihmiset "puuttuu" teidän asioihin kun kerrot ne joka keskustelupalstalla.....oma vika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina saa käydä keskustelua, mutta ei sitä tarvi tuomita ja syytellä yms :)

   Ja mielenkiintonen väittämä sulla.. ei pidä paikkansa.

   Poista
  2. Mitä järkeä tossakin kommentissa taas oli?

   Poista
 3. Hyvä juttu et saitte heti apua ja oikeaa suuntaa!!

  VastaaPoista
 4. Peukutus kunnon diagnoosille! Onneksi mitään hätää ei kuitenkaan ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ainakin ite aion vielä uskoa siihen, että tässä ei oo sen kummempaa kun noi hitaammin kehittyvät jalat :) Eiköhän ne kohta nappaa kehityksessä kii ja sit oon pulassa :D

   Poista
 5. Miks Topia "pidetään" keskosena? Ymmärsin että syntyi rv36+6, ja keskosuuden raja on rv37.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin.. huomaatko mitä mätää sun omassa lauseessakin jo on?

   Jos keskosuuden raja on rv 37 ja Topi syntyi rv 36+6 niin eikö se silloin ole keskonen?

   Poista
  2. Mun tyttö on syntynyt kans 36+6 ja kyllä kaikki lääkärit yms keskosesta puhui :) ja melkeen saman ikäinen on tyttö kun topi, tuli nyt 10kk. Olis kiva lukea postausta topin alkumetreistä, vaikuttiko että syntyi vähän aikaisemmin, paljon painoi jne :) meidän tyttö oli reilu 2,5 kg ja kyllä se keskosuus vaan alussa vaikutti, olis siellä masussa ollut hyvä vielä kasvaa vähän.

   Poista
  3. Osittain tiedot löytyy kyllä synnytyskertomuksesta :D

   Poista
  4. Huomasinkin heti sitten kun tajusin ruveta etsimään :D iso poika ollut!:)

   Poista
 6. Äidinvaistot on parhaat! Pari esimerkkiä omasta elämästä; Pojan ollessa n. puolivuotias, aloin epäillä hänellä korvatulehdusta. Mies ei uskonut, ja yhdeksän lapsen äitinä ollut anoppini melkein nauroi mut pihalle. Pidin pääni ja menin lääkäriin vaikka molemmat sanoi että turhaa lapsen kiusaamista juosta siellä ilman syytä. Tulos; Kunnon tulehdus molemmissa korvissa ja hurja penisiliinikuuri päälle.

  Tyttärellä taas nousi n. nelivuotiaana jatkuvasti kuume. Välillä oli flunssan oireita, kerran angiina, mutta useimmiten kuume nousi täysin ilman syytä, neiti oli pahimmillaan vain kaksi päivää ulkoilukunnossa, ja taas vuodepotilaaksi. Terkkarissa vähäteltiin ja sanottiin lasten sairastavan paljon -mun lapset ei muuten sairasta, ovat tosi terveitä! - ja käskettiin vaan antaa pamolia ja nesteitä. Tarpeeksi kauan asiaa katseltuani vein tytön lastenklinikalle ilman lähetettä. Siellä seurattiin ja tutkittiin, käytiin välillä kotona nukkumassa ja taas takaisin. Tarpeeksi vakava tilanne oli, kun lääkärit otti keuhkokuvia ja seurasivat myös valkosoluarvoja. Kyseessä oli ns. selittämätön lapsen kuumeilu, joka vaati leikkaushoidon, molemmat risat vedettiin pois. Leikkauksen jälkeen katsoin pitkään lastani, joka oli NIIN onnellinen saadessaan leikkiä ulkona kavereiden kanssa, ja päätin että ikinä en anna lääkärien vähätellä, jos itsestä tuntuu että jokin on huonosti. Hyvä niin, sillä myöskään mun kilpirauhasen vajaatoimintaa ei olisi tk-lääkärien toimesta diagnosoitu ja lääkitty.

  Omiin vaistoihin kannattaa luottaa ja antaa muiden lässyttää keskenään (eikä anonyymeihin negatiivisiin kommentteihin ja ilkeilyihin kannata edes kiinnittää huomiota, kun ei kehdata edes "omalla naamalla" huudella..), ei ne vaistot ihmisellä ihan turhaan ole! :)

  Tsemppiä teille, hyvä että asiat lähtee nyt rullaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että oot pitänyt pääs :) Kuten sanoit, vaistoihin KANNATTAA JA PITÄÄ luottaa!

   Poista
 7. Hyvä että luotit omaan vaistoosi :) tsemppiä!

  VastaaPoista
 8. Tiivistän nyt asiani tämän tekstin yhteyteen. :)

  Meilläpäin esikoislapselle kuuluu 10 kk neuvola tai jos 8 kk neuvolassa koetaan että on tarvetta seurata syystä tai toisesta lapsen kehitystä tarkemmin. Meillä oli toissapäivänä 8 kk neuvola ja kun on esikoinen, niin saimme suosituksen varailla aikaa lokakuulle. Periaatteessa ei olisi tarvetta, mutta mennään kuitenkin juttelemaan. Varmastikin taas eri tädin kanssa. ;) Enivei, mun mielestä on hyvä että lapsen kehitystä tarkkaillaan ja tarvittaessa saa sitä ammattiapua. Diagnoosin saaminen helpottaa aina, tietää mikä toisella on ja voi perehtyä asiaan sekä tietää mitä on odotettavissa. Hyvä että teillä otetaan neuvolassa asioista selvää ja sinut otetaan vakavasti.

  Meille sanottiin nyt 8 kk neuvolassa, että yömaidon voisi jättää pois. Jotkut yöt menee kevyesti ilman, mutta kyllä se aamuyön syöttö kuuluu aika vahvasti rytmiin. Jäbä vaan vaatii sitä niin kauan että saa sen, jos sattuu siihen aikaan heräilemään. Meillä siis eletään tietyn päivärytmin mukaan, aikalailla päiväkodin rytmin mukaan. Me ollaan sellaisia ihmisiä, joilla on paljon rutiineja mitä hassummissa asioissa.

  Oli vielä jokin asia mitä aioin kommentoida, mutta se nyt unohtu.. :)

  Toivotaan että fyssarin käynti on tarpeellinen ja että Topi jossain vaiheessa ottaisi jalat alleen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, hauskasti sanottu, että sais jalat alleen!! :D

   Kiitos kommentista!

   Poista
 9. Hyvä että pääsitte tutkimuksiin :) on se äidinvaisto vaan ihmeellinen asia! :) Eiköhän ne Topin jalat siitä vahvistu, sit saatki juosta pää kolmantena jalkana ;) Topi on niin hurjan sulonen noissa kuvissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Ja oon samaa mieltä ekasta, tokasta ja kolmannesta lauseesta. Niin ja.. vikastaki tottakai :D

   Poista
 10. Hienoa! Mun veljenpoika oli vauvana ihan makarooni ja isompana kans vähän veltto jätkä, laiskan pulskea.. Nyt poika on viis vuotta ja on siis toki ihan normaali vaikka pullea, mutta motoriikassa häikkää samoin puhe on edelleen sössöttämistä.. Nyt sitten vihdoin pääsevät tutkimuksiin joissa epäillään siin synnytyksen aikana hapenpuutteesta tulleita "aivovammoja".. Onneksi ottavat vakavissaan heti alusta pitäen! Olen itse vasta hetken seurannut blogiasi ja en tiennyt kuinka huolissasi olet ollut! Tsemppiä ja jaksamista! Ja kyllä minä välillä pohdin ylivilkkaan vauvan kanssa että voiko tällä olla adhd..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos zempeistä :)

   Kyllähän sitä aina miettii ja paljon, kun on oma lapsi kyseessä! Mutta onneks miettiminen ja kysyminen ei ole pahasta.

   Poista
 11. Voi kun oon onnellinen sun puolestas, että asiaan suhtauduttiin vakavasti eikä kevytkenkäisesti, niin kuin harmillisen usein käy! :o Toivottavasti teillä asiat järjestyvät vielä parhain päin. :)
  Ps. Oon tosi pahoillani, mä nakkisormillani sohlasin kännykällä ja vahingossa poistin sun lähettämän kommentin julkaisun sijaan, vaikka ei ollu todellakaa tarkoitus! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa vaikka poistit kommentin :D Tietäisit kuin usein mulle käy niin!!! :D

   Ja eiköhän asiat järjesty :)

   Poista
 12. Miten teillä tuo jalkojen velttous siis todettiin? Tai miten se ilmenee?

  Hauska sattuma, mullakin on diabetes. Kiva lukea blogiasi, kun sullakin on diabetes vaikka eihän tää mikään biabetes-blogi oo, mutta kuitenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis ensinnäkin se, että Topi ei oo kehittynyt ihan normaalissa tahdissa. Ja sitten lääkäri tutki ja kokeili ja kaikkea ja totesi, että just pääsee konttausasentoon tai nousee pystyy, mutta käyttää vaan etukroppaa eikä jalkoja. Jalat tulee ns löysänä perässä... Ja on muutenkin pehmeän tuntuiset.

   Poista
 13. Pakko kysyä noista ihanista tähtihousuista, että mistä oot ne löytänyt? Tietenkin kirpparilta? eikä mitään mahdollisuutta saada mistään kaupasta enään? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä arvasit? 1e kirppari.

   Mut on jonku ompelijan tekemät. Facebookissa ainakin on näitä jotka tekevät :) Uskotko löytäväs itse vai etinkö sulle linkkiä jos löydän?

   Poista
  2. Jos voisit olla niin ihana ja etsiä mulle linkin, niin oisin ikionnellinen! arvasin että on kirpparilta, kun en ole kaupoissa tai netissä noihin törmännyt :) terveisin nohin housuihin rakastunut(pakko saada omalle pojalle ton tyyliset)!

   Poista
 14. Miks puhut Topista keskosena? Täysaikaisuuden raja kun on se rv37 ja jos Topi synty rv36+6 ni en oikein ymmärrä syytä puhua keskosesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska se on keskonen. Piste :) Keskosuus määritetään painon tai viikkojen mukaan. Topi syntyi 36+6 eli on keskonen.

   Poista
  2. Minkä takia sinä anonyymi vaivaat päätäsi Aneten pojan keskosuudella. On aika noloa julkisesti tunnustaa, ettei osaa laskea raskausviikkoja niin, että tajuaisi Topin olevan ennen rv 37 syntynyt. Pikkukeskosilla on toki enemmän haasteita kehityksen kanssa, mutta kyllä isommatkin keskoset haasteita kohtaa.

   Poista
 15. Mä oon sitä mieltä, että ei ole koskaan tyhmää ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin ja kertoa huolistaan! Kuitenki pikkulapsista kyse :) jotka ei osaa itse sanoa vielä jos joku on vialla. Ja mitä aiemmin ne "viat" tai oletettavat viat huomataan, sen helpompi niille on tehdä jotain jo varhaisessa vaiheessa :) Minusta olet paremminkin vain ihana äiti, kun välität omasta lapsestasi! Voiko sillon olla tyhmää tai liiottelua ottaa yhteyttä neuvolaan?!? EI TODELLAKAAN :)

  VastaaPoista
 16. luin tätä blogia äsken aika kauan ja sit sun kuvat pyöri tossa reunassa, niin huomasin, että ollaan oltu samassa koulussa :D olit kans siin lemmikkikerhossa vai mikä olikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiiä muistatko, mut nimi on Noora. Vuoden nuorempi :D

   Poista
  2. Muistatko?? :D Söpö lapsi sulla :) Mulla nyt 7 kk ikänen poika :)

   Poista

Kiitos, kun jätät kommentin!